Affiniteitsgroepen

Laten we affiniteitsgroepen creëren voor de actie, want samen staan we sterker!

We weten uit ervaring dat affiniteitsgroepen heel belangrijk zijn bij burgerlijke ongehoorzaamheidsacties met honderden deelnemers. Zo blijven we bij elkaar en zorgen we voor elkaar. Zo zal Code Rood werken. Vandaar: zoek drie tot zeven mensen en vorm samen een affiniteitsgroep!

Waarom affiniteitsgroepen?

Tijdens de actie zorgen jij en de andere leden van je affiniteitsgroep voor elkaar en bespreken jullie hoe je je voelt, hoe lang je in de actie wilt blijven en wat je moet doen. Je probeert samen terug te keren naar het kamp.

Moet je altijd bij elkaar blijven?

Een affiniteitsgroep is verdeeld in duo’s (of trio’s) die onder alle omstandigheden bij elkaar blijven.

 Als een van jullie iets overkomt – verwonding, arrestatie, enz. – zal zijn of haar maatje(s) hem of haar kunnen steunen. De andere leden van de affiniteitsgroep kunnen besluiten mee achter te blijven of de actie voort te zetten. 

Wie kiezen voor mijn affiniteitsgroep?

Vaak bestaan affiniteitsgroepen uit mensen met vergelijkbare actie-ervaringen. Maar dat is niet noodzakelijk het geval. Het is veel belangrijker dat je dezelfde visie op actie deelt en elkaar vertrouwt. Hoe ver ben je bereid te gaan? Hoe lang ben je bereid te blijven? Hoe gedraag je je tegenover anderen en de politie?

Hoe beter je elkaar als groep kent, hoe gemakkelijker het wordt om beslissingen te nemen en hoe meer plezier je zult hebben. Neem daarom de tijd om elkaar te leren kennen en mogelijke scenario’s te bespreken voordat de actie begint!

Hoe vind ik mijn affiniteitsgroep?

Vraag aan kennissen: wie doet er mee aan Code Rood? Hoe denken zij over de actie? Zo vind je de beste match!

Heb je nog geen buddy of affiniteitsgroep? Geen zorgen, we plannen ontmoetingsmomenten op 10 december (18 tot 21 uur in Brussel) om je te helpen mensen te vinden om mee op stap te gaan. Vul dit formulier in als je naar een van deze sessies wilt komen.

De trainingen voor affiniteitsgroepen brengen mensen samen die naar Code Rood willen maar nog niet weten met wie. Je kunt er ideeën, verlangens en angsten uitwisselen, en zo weet je zeker dat je de juiste mensen vindt om je affiniteitsgroep mee te vormen.

Hier vindt u een checklist voor affiniteitsgroepen.
Neem de tijd om al deze punten in uw affiniteitsgroep door te nemen voordat u in actie komt!