Betoging
Wanneer: zondag 02/03 vanaf 10u
Wat: betoging tegen agrobusiness, samen met Commune Colère
Waar: vanaf het station van Mechelen
Meer info
Op 2 december besloot Cargill om wereldwijd 5% van zijn personeel te ontslaan. In totaal worden er 8000 banen op het spel gezet, terwijl Cargill in 2024 wel 2,4 miljard dollar winst maakte. Ook België zal niet gespaard blijven van dit herstructureringsplan: volgens de vakbonden schrapt de multinational 164 van de 1200 jobs (dus meer dan 10% van het personeel!). Code Rood staat in solidariteit met deze werknemers en verzet zich tegen dit anti-sociaal plan. Daarom voeren we morgen actie aan het hoofdkantoor van Cargill België. Neen tegen ontslagrondes in een onderneming die winst maakt!
Onstilbare honger naar winst
Tijdens de crisis in 2022-2023 is de kostprijs van verschillende basisproducten geëxplodeerd. Ondertussen kon Cargill, net als zijn concurrenten, monsterwinsten boeken op de kap van gewone mensen. Deze monsterwinsten werden mogelijk gemaakt door het quasi-monopolie van een handvol multinationals. Zij kunnen eigenhandig en eenzijdig de graanprijzen opdrijven wanneer het hen uitkomt.
Sindsdien daalden de grondstofprijzen weer en alles leek weer normaal in de sector. De winsten van de multinationals daalden eveneens, maar wie betaalde daarvoor de prijs? De werknemers, inderdaad. Zij worden als vervangbare pionnen ingezet wanneer dat nodig is om superwinsten te behouden, en nadien gewoon verworpen. Vervolgens kan er naar behoeven geshopt worden op de arbeidsmarkt, waar Cargill en co gemakkelijk beschikbare werkkrachten kunnen vinden wanneer het hen uitkomt. De maatregelen van de Arizona regering lijken deze manier van werken te ondersteunen…
Arizona, boezemvriend van de agro-business
Een van de maatregelen van de Arizona regering is de beperking van de toegang tot werkeloosheidsuitkering tot twee jaar. Het doel daarachter: de poele van inzetbare werkkrachten flexibeler maken, door hen een beperkte tijd te geven om werk te vinden. Deze maatregel ondersteunt bazen van grote ondernemingen die gebruik maken van de strategie van Cargill. Ze laat hen toe om een groot aantal personeelsleden te ontslaan, met de geruststelling dat er steeds nieuwe werkkrachten beschikbaar zullen zijn om hen te vervangen wanneer het uitkomt: mensen die dringend een contract nodig hebben, omdat ze het einde van hun twee jaar dichterbij zien komen zonder uitzicht op enige vergoeding.
Onze ecologische en sociale strijd hangt onlosmakelijk samen met de strijd tegen een anti-sociale en anti-ecologische regering. Een regering die al te graag de bondgenoot is voor multinationals zoals Cargill, die zich graag ontdoen van hun sociale verplichtingen en ecologische verantwoordelijkheden als het hen uitkomt.
Doe mee aan ons protest met Commune Colère, en kom op tegen het plan van sociale en ecologische ontmanteling die door de Arizona regering werd voorgesteld. Solidariteit met de ontslagen werknemers in België en wereldwijd! Neen tegen massale ontslagen bij Cargill!
Guerilla conferentie
Wanneer: zondag 02/03, van 13u tot 18u
Wat: conferentie en workshops in verband met de actie van Code Rood
Waar: LionCity (Osseghemstraat 53, Brussel)
Meer info
Programma:
14u-15u30 (3 paralelle workshops)
Workshop 1: Klimaat- en andere bewegingen: Welke rol kunnen activistische klimaatbewegingen opnemen in het verbinden van verschillende verzetsstrijden? met Les Soulèvements de la Terre (Frankrijk), Heimache van Occupons le Terrain en Le Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne (RéSAP).
Workshop 2: Getuigenissen van boer.i.nnen over alternatieve landbouwmodellen: Welke keuzes
kan men maken om uit het dominante model te stappen? Welke stappen kan men zetten? Advies voor beginnende boer.inn.en? Gesprekstafel met boer.inn.en uit Wallonië en Vlaanderen met getuigenissen over hun persoonlijk traject en boerderij.
Workshop 3: Klimaat en landbouw: Hoe kunnen boerenlandbouw en agro-ecologie de planeet
verkoelen? Hoe verzetten we ons tegen valse oplossingen en de fata morgana van vrijhandelsakkoorden? Met Centre National de Coopération au Development (CNCD-11.11.11) en
le Réseau de Soutien à l’Agriculture Paysanne (RéSAP).
16u-17u30 (3 parallelle workshops)
Workshop 4: De internationalisering van de boerenstrijd: welke basisvoorwaarden zijn er om de strijd tegen het agro-industrieel kapitalisme en voor voedselsoevereiniteit aan te gaan? Met La Via Campesina en agro-ecologische activist uit Kloska (Filipijnen).
Workshop 5: Landbouwwerelden en (stedelijke) sociale bewegingen: welke raakvlakken zijn er tussen verzetsbewegingen op het platte land en in de steden? Hoe kunnen sociale bewegingen relaties versterken tussen de landbouwwereld en andere maatschappelijke verzetsstrijden? Met Commune Colère en vertegenwoordiger uit de landbouw.
Workshop 6: Landbouw mobilisatie in Vlaanderen: Hoe bouwen we een sterk landbouwmobilisatienetwerk uit in Vlaanderen in het huidige politieke, economische en culturele landschap? Gesprekstafel met Boerenforum, FIAN, Voedsel Anders, Landbouwbrigades, Barbara Van Dyck en Boerderij Seizoenssmaak.