Categorieën
Uncategorized

[ Press release – 8 oktober / UPDATE ] ACTIE CODE ROOD: De blokkade van TotalEnergies in Feluy en Luik duurt voort

Sinds vanochtend zijn duizend activisten van Code Rood de site van TotalEnergies in Feluy en het depot in Wandre bij Luik succesvol aan het blokkeren. Geen enkele vrachtwagen of trein kan de sites betreden of verlaten.

In Feluy worden treinsporen en toegangswegen tot de site geblokkeerd. Er nemen ook kajakkers en fietsers deel aan de actie. In Wandre blokkeren een honderdtal mensen van Code Rood de toegangspoorten van het depot. Op alle locaties zijn er talloze spandoeken met duidelijke boodschappen: ‘Think Global, Block Total’, ‘Totale Revolutie’, ‘Stop Project Eacop’, en veel meer.

Videobeelden en foto’s van de actie zijn hier terug te vinden.

Met deze massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid [1]  eist Code Rood het einde van fossiele brandstoffen. De coalitie wijst de fossiele industrie aan als een van de verantwoordelijken voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis.

In plaats van de nadruk te leggen op de individuele verantwoordelijkheid van mensen, zou de federale regering achter de echte schuldigen van deze crisis aan moeten gaan”, legt Jolien Paeleman, woordvoerder van de Code Rood coalitie uit. “Fossiele brandstofbedrijven moeten betalen voor een rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen. Nieuwe fossiele projecten moeten worden gestopt. De mensen in landen die historisch gezien het minst verantwoordelijk zijn voor de CO2-uitstoot, maar wel de hoogste prijs betalen voor de klimaatcrisis, moeten worden gecompenseerd.”

De volledige eisenbundel van de Code Rood coalitie kan u hier terugvinden.

Burgercoalitie

Dit is de allereerste actie van Code Rood, een beweging op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders, en anderen. Het is geïnspireerd op soortgelijke actieplatforms in het buitenland, zoals Ende Geländedat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grandparents pour le Climat, Youth For Climate, ADES Network, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online, Jeunes anticapitalistes,Fédération des services sociaux, Students for climate, Gents Milieu Front, Fian, Occupons le terrain, Attac, Actrices et acteurs des temps présents en Labo vzw.

Contact:

Code Rood persnummer: +32 472 96 03 83

[1] Dit is de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in België sinds de Bomspotting-actie op de NAVO-site in 2005.