Categorieën
Uncategorized

[ Press release – 8 oktober ] Code Rood: 1000 mensen onderweg om installatie van TotalEnergies in Feluy te blokkeren. Depot TotalEnergies in Luik geblokkeerd.

Vanochtend om 7u is de burgerbeweging van Code Rood begonnen aan haar actiedag met als doel de TotalEnergies-site in Feluy te blokkeren. Met deze vooraf aangekondigde, massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid [1] eist de coalitie het einde van fossiele brandstoffen en wijst zo de fossiele industrie aan als een van de verantwoordelijken voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis. Honderd andere burgers blokkeren de poorten van het depot van TotalEnergies in Wandre (Luik)

Onderverdeeld in verschillende groepen hebben deelnemers aan de actie zich strategisch opgesteld rond de TotalEnergies-site in Feluy. Hun doel is een volledige blokkade van de infrastructuur.

Videobeelden en foto’s van de actie zal u hier kunnen terugvinden

“De deelnemers aan deze actie zijn mensen als u en ik die de ecologische en sociale ramp veroorzaakt door de activiteiten van bedrijven als TotalEnergies aanklagen”, verklaart Jolien Paeleman, woordvoerster van Code Rood die bij de actie aanwezig is. “TotalEnergies heeft de afgelopen maanden recordwinsten [2] geboekt in een context van de klimaatcrisis en diepe sociale ellende, waarin gezinnen hun energierekening niet meer kunnen betalen.” Het Franse bedrijf kondigde 10 dagen geleden aan dat het een uitzonderlijke winst van 2,6 miljard euro zal uitkeren aan zijn aandeelhouders.

“De energiecrisis die aan de basis ligt van heel wat sociale ellende vandaag is ook een direct gevolg van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bedrijven als TotalEnergies hebben er de laatste decennia alles aan gedaan om die afhankelijkheid in stand te houden, door bewust het verband tussen hun activiteiten en de opwarming van de aarde te ontkennen – hoewel ze al sinds de jaren zeventig goed op de hoogte zijn van hun klimaatimpact” vervolgt Jolien Paeleman.

De activisten hingen ook spandoeken op die de Franse energiereus oproepen om haar neokoloniale projecten voor de ontginning van fossiele brandstoffen te stoppen. Het EACOP-project is hiervan een belangrijk voorbeeld : TotalEnergies is van plan om de langste, verwarmde oliepijpleiding (van bijna 1.445 kilometer) te bouwen in Oeganda en Tanzania. Het is nu al duidelijk dat dit desastreuze gevolgen zal hebben voor lokale gemeenschappen en biodiversiteit. Het EACOP-project, dat recent door het Europees Parlement in een sterke resolutie werd veroordeeld, is ook het voorwerp van een rechtszaak die op 12 oktober zal beginnen in Parijs.

Oproep aan de Belgische overheid

Enkele dagen voor de State of the Union waar premier Alexander De Croo zich naar verwachting zal uitspreken over een belasting op de overwinsten van energiereuzen, richt Code Rood zich ook tot de regering. “In plaats van zich te laten vangen in discussies over klimaatschuld en vingerwijzen, zou de federale regering achter de echte schuldigen van deze crisis aan moeten gaan. Fossiele brandstofbedrijven moeten betalen voor een rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen. Nieuwe projecten rond fossiele brandstoffen moeten worden gestopt. De mensen in landen die historisch gezien het minst verantwoordelijk zijn voor de CO2 in onze atmosfeer maar wel de hoogste prijs betalen voor de klimaatcrisis, moeten worden gecompenseerd.”

De volledige eisenbundel van de Code Rood-coalitie leest u hier.

Waarnemers van de International Federation of Human Rights , Amnesty International en de Liga voor Mensenrechten zijn ter plaatse, evenals parlementsleden om te evalueren of het recht op vreedzame samenkomst gerespecteerd en beschermd wordt.

Code Rood zal nog updates sturen in de komende uren.

Burgercoalitie

Dit is de allereerste actie van Code Rood, een beweging op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders, en anderen. Het is geïnspireerd op soortgelijke actieplatforms in het buitenland, zoals Ende Gelände dat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grandparents pour le Climat, Youth For Climate, ADES Network, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online, Jeunes anticapitalistes, Fédération des services sociaux, Students for climate, Gents Milieu Front, Fian, Occupons le terrain, Attac, Actrices et acteurs des temps présents en Labo vzw.

Contact:

Code Rood persnummer: +32 472 96 03 83

[1] Dit is de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in België sinds de Bomspotting-actie op de NAVO-site in 2005.  

[2] De nettowinst van TotalEnergies in het tweede kwartaal van 2022 bedroeg 5,6 miljard euro.