Categorieën
Uncategorized

[ Press release – 8 oktober / UPDATE ] ACTIE CODE ROOD: 1000 mensen blokkeren sites van TotalEnergies in Feluy en Luik

1000 burgers van de coalitie Code Rood blokkeren sinds vanochtend de  TotalEnergies site in Feluy en het depot in Luik. In Feluy hebben actievoerders zich vastgeketend aan de sporen, waardoor het treinverkeer van en naar de site stilligt. Een andere groep blokkeert de toegangswegen tot de site. Er nemen ook kajakkers en fietsers deel aan de actie. In Wandre, bij Luik, hebben activisten de in- en uitgangen van het depot van TotalEnergies geblokkeerd.

Videobeelden en foto’s van de actie vindt u hier terug

Met deze vooraf aangekondigde, massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid [1] eist de coalitie het einde van fossiele brandstoffen en wijst ze de fossiele industrie aan als een van de verantwoordelijke voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis. 

08/10/2022: Hundreds of activists of the coalition Code Rouge/Code Rood block the site of oil and gas giant TotalEnergies in Feluy (Belgium). They are demanding an exit from fossil fuels and denoucing the fossil fuel industry’s responsibility in the climate and social crisis. PHOTO JOHANNA DE TESSIERES

Als symbolische verwijzing naar de huidige energiecrisis, legden de actievoerders energiefacturen op de sporen in Feluy.

 “Het sociale bloedbad dat we vandaag meemaken, veroorzaakt door de energiecrisis, is een direct gevolg van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen”, zegt Keesha Orts, een woordvoerder die aanwezig is op de actie. “Een afhankelijkheid die bedrijven als TotalEnergies de afgelopen decennia mee in stand gehouden hebben, door willens en wetens het verband te ontkennen tussen hun activiteiten en de opwarming van de aarde, waarvan ze al sinds de jaren zeventig op de hoogte zijn.

De volledige eisenbundel van Code Rood kan u hier terugvinden.

08/10/2022: Hundreds of activists of the coalition Code Rouge/Code Rood block the site of oil and gas giant TotalEnergies in Feluy (Belgium). They are demanding an exit from fossil fuels and denoucing the fossil fuel industry’s responsibility in the climate and social crisis. PHOTO JOHANNA DE TESSIERES

Burgercoalitie

Dit is de allereerste actie van Code Rood, een beweging op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders, en anderen. Het is geïnspireerd op soortgelijke actieplatforms in het buitenland, zoals Ende Gelände dat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grandparents pour le Climat, Youth For Climate, ADES Network, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online, Jeunes anticapitalistes, Fédération des services sociaux, Students for climate, Gents Milieu Front, Fian, Occupons le terrain, Attac, Actrices et acteurs des temps présents en Labo vzw.

Contact:

Code Rood persnummer: +32 472 96 03 83

[1] Dit is de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in België sinds de Bomspotting-actie op de NAVO-site in 2005.