Categorieën
Uncategorized

[ Press release – 9 oktober] ACTIE CODE ROOD: Blokkade houdt al 24 uur stand – deze namiddag betoging in Ecaussinnes 

De blokkade op de TotalEnergies sites in Feluy en Wandre (Luik) blijft verder duren en is sind8:30 gisterenochtend bezig. Ter ondersteuning van 1000 burgers van de Code Rood coalitie, vindt deze namiddag om 14u30 een legale betoging plaats met vertrek aan het station van Ecaussinnes. De betoging wordt georganiseerd door meer dan 20 middenveldorganisaties.

Heel wat vertegenwoordigers van diverse middenveldorganisaties nemen het woord tijdens de betoging. Er zal onder andere een vertegenwoordiger zijn van de gemeente van Ecaussinnes (die een klacht indient tegen TotalEnergies), alsook militanten van de vakbonden en een vertegenwoordiger van het collectief Memoire Coloniale.

Deze mobilisatie wordt ondersteund door organisaties als CNCD-11.11.11, De Klimaatcoalitie, Le Réseau Wallon de Luttre Contre la pauvreté.

Alle informatie over de legale betoging kan u hier terugvinden.

Videobeelden en foto’s zijn via deze link terug te vinden.

Al 24 uren blokkade van TotalEnergies

Met deze vooraf aangekondigde, massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid [1], die gisteren begon,eist de coalitie het einde van fossiele brandstoffen en wijst zo de fossiele industrie aan als een van de verantwoordelijke voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis.

Enkele dagen voor de State of the Union waar premier Alexander De Croo zich naar verwachting zal uitspreken over een belasting op de overwinsten van energiereuzen, richt Code Rood zich ook tot de regering. “In plaats van de nadruk te leggen op de individuele verantwoordelijkheid van burgers, zou de federale regering achter de echte schuldigen van deze crisis aan moeten gaan”, benadrukt Rebekka Eschauzier, woordvoerder van Code Rood. “Fossiele brandstofbedrijven moeten betalen voor een rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen. Nieuwe projecten rond fossiele brandstoffen moeten worden gestopt. De mensen in landen die historisch gezien het minst verantwoordelijk zijn voor de CO2 in onze atmosfeer maar wel de hoogste prijs betalen voor de klimaatcrisis, moeten worden gecompenseerd.”

De volledige eisenbundel van de Code Rood coalitie kan u hier terugvinden.

Burgercoalitie

Dit is de allereerste actie van Code Rood, een beweging op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders, en anderen. Het is geïnspireerd op soortgelijke actieplatforms in het buitenland, zoalsEnde Geländedat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grandparents pour le Climat, Youth For Climate, ADES Network, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online, Jeunes anticapitalistes,Fédération des services sociaux, Students for climate, Gents Milieu Front, Fian, Occupons le terrain, Attac, Actrices et acteurs des temps présents en Labo vzw.

Contact:

Code Rood persnummer: +32 472 96 03 83

[1] Dit is de grootste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in België sinds de Bomspotting-actie op de NAVO-site in 2005.