Categorieën
Uncategorized

[ Press release – 9 oktober / UPDATE] Blokkades Code Rood beëindigd: “Historische actie van burgerlijke ongehoorzaamheid”

De Code Rood-coalitie heeft de blokkade van de sites van TotalEnergies beeïndigd na meer dan 24 uur. 1000 mensen hebben deelgenomen aan deze historische massa-actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in Feluy en Wandre.

Foto: Code Rood /Johanna de Tessières

De actievoerders hebben de verschillende blokkades rond de middag verlaten en ontmoetten elkaar in de buurt van de site van Feluy. Een deel van hen zal om 14u30 vandaag nog deelnemen aan een betoging in Ecaussinnes.

Het succes van deze indrukwekkende actie toont hoe ernstig de situatie is en hoe dringend actie nodig is”, legt Jolien Paeleman, woordvoerder van Code Rood, uit. “Dit is nog maar het begin van Code Rood, meer acties volgen nog”.

Met deze acties, wil Code Rood het einde van fossiele brandstoffen eisen en de fossiele industrie als een van de verantwoordelijken voor de alles ontwrichtende klimaat- en sociale crisis aanwijzen.

Het is duidelijk dat bedrijven als TotalEnergies hun eigen winsten en die van aandeelhouders boven de belangen van ons allemaal en het respect voor de planeet en klimaat stellen. Het is nu essentieel dat de politiek in actie komt en eist dat deze gas- en oliemultinationals een rechtvaardige transitie starten”, zegt Jolien Paeleman. “Met nog twee dagen te gaan voor de State of the Union, hebben Alexander De Croo, de ministers en de parlementsleden de kans om de Belgen een toekomst te bieden die meer respect heeft voor ieder van hen en voor ons milieu.”

De volledige eisenbundel van de Code Rood coalitie kan u hier terugvinden.

Burgercoalitie

Dit is de allereerste actie van Code Rood, een beweging op initiatief van burgers, studenten, jongeren, grootouders, en anderen. Het is geïnspireerd op soortgelijke actieplatforms in het buitenland, zoalsEnde Geländedat jaarlijks duizenden mensen op de been brengt. De coalitie krijgt de steun van Ineos Will Fall, Greenpeace, Stop Alibaba & Co, Extinction Rebellion Belgium, Grootouders voor het Klimaat, Grandparents pour le Climat, Youth For Climate, ADES Network, Vredesactie, Climaxi, Climate Express, Gauche anticapitaliste, Agir pour la Paix, Tegengas, Better.planet.online, Jeunes anticapitalistes,Fédération des services sociaux, Students for climate, Gents Milieu Front, Fian, Occupons le terrain, Attac, Actrices et acteurs des temps présents en Labo vzw.

Videobeelden en foto’s zijn via deze link terug te vinden.

Contact:

Code Rood persnummer: +32 472 96 03 83