Onze eisen

Actie tegen de agrobusiness

We eisen van bedrijven die voedsel verwerken, verhandelen en verkopen:

  • Ga voor een landbouwvisie die een eerlijk en leefbaar loon voor landbouwers garandeert, zodat landbouwers hun productiekosten en kunnen dekken in een werkweek van 38 uur. 
  • Stop met het importeren van voedsel dat onze gezondheid en ecosystemen schaadt.
  • Respecteer de Verklaring van de Verenigde Naties over de Rechten van de Boeren (UNDROP) en stop met het schenden van de mensenrechten van arbeiders, boeren en inheemse gemeenschappen hier en in de rest van de wereld.

We eisen van de Belgische regeringen en de EU:

  • Zeg vrijhandelsakkoorden, zoals EU-MERCOSUR, dat multinationals boven de bestaanszekerheid van boeren, onze gezondheid en ecosystemen plaatst, onmiddellijk op.
  • Stop de speculatie op grondprijzen en geef nieuwe boeren toegang tot land.
  • Steun de overdracht van boerderijen voor boeren die bijna met pensioen gaan en financier meer onderwijs over agro-ecologie en voedselsystemen.
  • Verzeker sociale voedselzekerheid, zoals bepleit door het ‘Collective for SSA’, om het recht op gezond, eerlijk en duurzaam voedsel te garanderen.
  • Verwelkom en regulariseer alle migranten om een einde te maken aan uitbuitende arbeidsomstandigheden, ook in boerderijen en de voedselsector.
  • Verzeker degelijk nood- of compensatiefonds voor landbouwers die geconfronteerd worden door klimaatverandering.
  • Neem veel ambitieuzere maatregelen om klimaatverandering en verlies van biodiversiteit te voorkomen, die de levensvatbaarheid van boerderijen bedreigen (zie onze eerdere eisen over de fossiele industrie ;))

Code Rood streeft naar maatschappelijke en systemische veranderingen. De effecten van het sociaal onrechtvaardige, klimaatvervuilende, kapitalistische systeem waarin we leven, zijn pijnlijk voelbaar. We eisen verandering, nu. We kunnen dit niet langer uitstellen. Dit zijn onze belangrijkste eisen:

WEG MET FOSSIELE ENERGIE

Voor een leefbare toekomst is een daling van het globale energieverbruik en een snelle overgang naar hernieuwbare energie nodig.

BETAALBARE ENERGIE VOOR IEDEREEN

Energiearmoede is onaanvaardbaar. Betaalbare energie is een basisrecht voor iedereen. Tegelijkertijd moet het buitensporig energieverbruik van grote verbruikers sterk worden ingeperkt.

SOCIALISEER DE ENERGIESECTOR

Om de veranderingen teweeg te brengen die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken en de prijsstijgingen aan banden te leggen, moeten we energie weghalen uit de marktlogica en socialiseren als gemeenschappelijk goed.

GEEN NIEUWE FOSSIELE PROJECTEN

Geen nieuwe klimaatbommen meer, zoals pijpleidingen doorheen Oost-Afrika of noordpoolgebied, of andere onnodige, vervuilende en destructieve projecten.

WAARDIGE JOBS IN EEN KOOLSTOFVRIJE ECONOMIE

Introduceer directe democratie in werkplekken. Vakbonden en werknemers worden zo nauw mogelijk betrokken om een democratische en rechtvaardige omslag te garanderen. Kwalitatieve omscholingsplannen voor werknemers in vervuilende industrieën zijn van vitaal belang voor een rechtvaardige overgang naar een circulaire en koolstofvrije economie. Bovendien hebben we een collectieve arbeidsduurvermindering zonder loonverlies (ADV) en met compenserende aanwerving nodig. Dit zal ons in staat stellen om onnodige productie te verminderen zonder jobs te verliezen en om collectief de controle over onze tijd en ons leven terug te krijgen.

ERKEN DE HISTORISCHE VERANTWOORDELIJKHEID EN GARANDEER HERSTELBETALINGEN

Fossiele brandstoffen veroorzaken conflicten, schenden mensenrechten en houden (neo)kolonialisme in stand. We moeten de verantwoordelijkheden van multinationals en westerse landen (het globale noorden) erkennen binnen de historische context. Gemeenschappen aan de frontlinie van deze destructieve praktijken verzetten zich actief tegen winningsprojecten op hun grondgebied. We zijn solidair met hun strijd. De aangerichte schade moet worden hersteld.

BELAST GROTE VERVUILERS EN GROTE VERMOGENS 

Om deze transitie te financieren, is geld nodig. Hoog tijd dat zij die de grootste verantwoordelijkheid dragen – de grote vermogens en de grote vervuilers – hun rechtvaardig deel betalen, om de rijkdom beter te verdelen. De vele premies en subsidies aan grote vervuilers moeten ook verdwijnen.

ISOLEER ONZE HUIZEN EN GEBOUWEN 

Isolatie verlaagt de energiekost en de uitstoot van broeikasgassen, en creëert veel nieuwe banen. Er is nood aan massale investeringen, met prioriteit voor de renovatie van huizen met de slechtste energielabels en van mensen in een precaire situatie. Het recht op een fatsoenlijke, betaalbare en goed onderhouden woning moet gegarandeerd zijn voor iedereen. Sociale huisvesting is hierin cruciaal.

BETER EN BETAALBAAR OPENBAAR VERVOER

Investeer massaal in openbaar vervoer en fiets- en voetgangersinfrastructuur, maak die betaalbaar (of zelfs gratis), duurzaam en bereikbaar voor iedereen. Zorg voor minder autoverkeer door reclame voor auto’s te bannen en door salariswagens niet langer te subsidiëren.