CR4 – Waarom actie?

De voorbije twee jaar bracht Code Rood reeds duizenden mensen samen. Tijdens drie massa acties lieten we onze stem horen tegen de fossiele brandstof- en de luchtvaartindustrie, omdat deze sectoren een fundamenteel deel vormen van het extractieve, uitbuitende en vervuilende kapitalistische systeem waarin we vandaag leven. Om een einde te maken aan het onrecht dat hieruit voortkomt  en om onze planeet leefbaar te houden voor de komende generaties, moet dat systeem nu veranderen. Het is tijd om de fossiele periode achter ons te laten en om samen te bouwen aan een sociaal rechtvaardige en duurzame toekomst.

De tijd dringt. Toch blijft échte actie achterwege. We zien allemaal de gevolgen van de klimaatcrisis in ons dagelijks leven. Voor de meest geprivilegieerden onder ons, lijkt het slechts het begin. Voor wie daarentegen geliefden verloor aan de hittegolven, een thuis aan overstromingen of een oogst aan de droogte… zijn de gevolgen al pijnlijk voelbaar.

Diezelfde industrieën die winst halen uit fossiele brandstoffen, zetten hun economische en politieke macht in om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Maar de klimaatcrisis zal ieder van ons inhalen. We kunnen niet toestaan dat zij blijven wegkijken, blijven doorgaan, alsof er niets aan de hand is. Daarom zijn wij terug.

TotalEnergies, Engie, luchtvaartindustrie,
 bereid jullie voor.

ONZE DOELWITTEN

Klimaatwetenschappers vertellen ons al decennia lang dat we nu moeten stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen om de een totale escalatie van de klimaatcrisis te vermijden. Toch blijven onze doelwitten hun activiteiten uitbreiden, gulzig naar meer superwinsten: 

  • TotalEnergies investeert nog steeds massaal in olie en gas, met 3% productiegroei in de volgende 5 jaar.[1][2][3]
  • Engie heeft nog steeds plannen om nieuwe fossiele gascentrales in België te bouwen.[4] 
  • De luchthavens van Luik en Antwerpen blijven groeien, om tegemoet te komen aan de groeiende vraag. Er vertrekken en landen meer commerciële-, vracht- én privévluchten dan ooit tevoren.[5][6] 

In België betalen burgers rechtstreeks de prijs voor deze destructieve activiteiten. We draaien op voor de milieu-destructie en gezondheidsschade, maar betalen ook voor de royale subsidies en belastingvoordelen voor deze bedrijven, die onze regeringen in stand houden. Veel mensen hebben door torenhoge prijzen moeite om op het eind van de maand de eindjes aan elkaar te knopen. Ondertussen boekt de fossiele industrie recordwinsten, zonder te betalen voor de vernieling die ze veroorzaken:

  • TotalEnergies boekte een recordwinst van 19.8 miljard euro in 2023, met olie en gas als voornaamste inkomstenbronnen.[7][8]
  • Engie voorspelt in 2024 een winst die meer dan dubbel zo hoog ligt als het jaar voordien, tot wel 5,6 miljard euro.[9] 
  • België loopt jaarlijks tot wel 700 miljoen euro mis, door niet te kiezen voor een degelijke belasting van de luchtvaartindustrie.[10]

TotalEnergies, Engie en de luchtvaartindustrie beweren dat ze bereid zijn om hun emissies terug te schroeven. Maar hun acties tonen aan dat dit slechts lege woorden zijn, pure greenwashing. Zij hebben de touwtjes van de energietransitie in handen. Zij bepalen het tempo. Om zo lang mogelijk fossiele brandstoffen te blijven ontginnen, blokkeren ze elke vorm van klimaatactie die hen in de weg ligt.[11]

Onder deze condities is het is zinloos en naïef om te verwachten dat deze industrieën zelf het initiatief zullen nemen om fossiele brandstoffen achterwege te laten – ongeacht eventuele goede (of kwade) intenties van directieleden en hun persoonlijke visie op de klimaatcrisis. De economische, politieke en juridische kaders moedigen aan om de ‘normale gang van zake’ te bestendigen.

We nemen het op tegen TotalEnergies, Engie en de luchtvaartindustrie, niet omwille van de mensen die met of voor hen werken of die hun producten gebruiken, maar omdat ze de motor zijn van een destructief kapitalistisch systeem. In dit systeem lijden de mensen die het minst profiteren het meest. De winsten van deze industrieën gaan niet naar hun werknemers, maar naar de 1% met grote aandelen in deze bedrijven. Wij willen dat werkplekken democratiseren, zodat we de macht over ons leven terug in handen kunnen nemen en collectief kunnen beslissen over onze toekomst. Vakbonden en arbeiders moeten nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van kwalitatieve omscholingsplannen voor arbeiders in de vervuilende industrieën die zullen verdwijnen. We hebben eerlijke jobs nodig voor iedereen in een koolstofarme economie.

We richten ons ook op onze politieke vertegenwoordigers, omdat die de fossiele en luchtvaartindustrieën steeds met hun beleid ondersteund hebben en dat vandaag nog altijd doen. Met geld, infrastructuur, vergunningen, invloed… zij maken het mogelijk dat deze industrieën kunnen doorgaan met hun verwoestende praktijken. Het maakt hen medeplichtig. We vragen hen daarom: kies voor een andere weg. 

WE EISEN VERANDERING

Wij willen leven in een wereld waarin collectief welzijn en gezonde ecosystemen  belangrijker zijn dan eindeloze economische groei en consumptie. We komen daarom opnieuw in actie voor een samenleving waarin we:

  • respect hebben voor planetaire grenzen en mensenrechten, in plaats van er onze voeten aan te vegen;
  • kiezen voor lange termijn oplossingen, in plaats van korte termijn winsten;
  • belastingen op een positieve manier inzetten, in plaats van er onze eigen toekomst mee te saboteren;
  • Tegemoetkomen aan ieders recht op menswaardig leven en ons laten leiden door solidariteit, rechtvaardigheid en vrede.

Code Rouge/Rood kiest daarom heel bewust voor burgerlijke ongehoorzaamheid als actiemethode. We geloven namelijk dat de legale manieren om actie te voeren uitgeput zijn. Bewust de wet overtreden is ons laatste redmiddel, om onze stem te laten gelden.

Denk aan de impact van de Civil Rights Movement in de VS, die vocht tegen rassenscheiding. Of dat in 2021, na aanhoudende snelwegblokkades door de Nederlandse klimaatbeweging, de regering eindelijk besloot te stoppen met het financieren van olie- en gasprojecten in het buitenland. Of de Soedanese opstand in 2019, waar vrouwen, wanhopig op zoek naar een betere toekomst, gerechtigheid en vrede, demonstraties organiseerden die duizenden mensen samenbrachten om een democratische toekomst op te eisen. Het heeft in het verleden gewerkt en het zal nu voor ons werken.

Systemen staan niet in steen gebeiteld, ze worden gecreëerd. Met verbeelding, wilskracht, hoop en collectieve actie kunnen we ze veranderen.

WE KOMEN OP TEGEN EEN GLOBAAL KAPITALISTISCH SYSTEEM

Het systeem waar TotalEnergies, Engie en de luchtvaartindustrie deel van uitmaken is gebouwd op onderdrukking die tot ver over onze grenzen reikt en oorlog en mensenrechtenschendingen over de hele wereld aanwakkert. Hoewel gewone mensen die in Westerse samenlevingen leven niet schuldig zijn aan alle globale problemen, dragen we wel (historische) verantwoordelijkheid.  Onze politieke elite en multinationals hebben dit systeem van ongelijkheid en onderdrukking tijdens de koloniale periode gecreëerd en houden het vandaag de dag nog steeds in stand.  Als we echt verandering willen zien in onze wereld, moeten we ons bewust zijn van dit systeem, en ons er actief tegen verzetten.

Hiervoor hebben we nood aan een een globale beweging. Moeten we de hand reiken naar mensen en gemeenschappen in onze eigen straten en wijken en aan de andere kant van deze wereld. We moeten durven luisteren en leren. We zijn allen verbonden in deze strijd. Wij zijn de meerderheid, zij de minderheid. We zijn bondgenoten, laten we ons ook zo gedragen. In een samenleving waarin geweld als onderdrukkings- en controlemiddel wordt ingezet, is op straat komen een privilege. Als Code Rouge/Rood zijn we ons bewust van dit privilege, en zullen we dit nooit vanzelfsprekend vinden. Daarom komen we in actie tegen een globaal systeem, als deel van een wereldwijde beweging. Om te strijden tegen onderdrukking, hier, daar en overal ter wereld. 

Aan TotalEnergies, Engie en de luchtvaartindustrie, zeggen wij:

Stop de vernietiging. We komen terug. We deinzen niet terug.

En aan u:
 Sluit u aan, we hebben u nodig.


[1] https://totalenergies.com/company/ambition/strategy  

[2] https://totalenergies.com/sites/g/files/nytnzq121/files/documents/2024-07/totalenergies_factbook-2023_2024_en_pdf.pdf  (p5)

[3] https://www.clientearth.org/projects/the-greenwashing-files/total/     

[4] https://corporate.engie.be/en/energy/gas 

[5] https://gresea.be/Boom-du-fret-aerien-lie-au-e-commerce-Liege-Airport-en-premiere-ligne-malgre 

[6] https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/10/27/vlaanderen-subsidieert-de-vakantievluchten-van-de-rijken/ 

[7] https://www.lemonde.fr/en/environment/article/2024/02/07/totalenergies-makes-its-biggest-profit-ever_6501210_114.html 

[8] https://totalenergies.com/sites/g/files/nytnzq121/files/documents/2024-02/TotalEnergies_PR_4Q23_Results.pdf 

[9] https://www.brusselstimes.com/1166696/engie-posts-net-profit-of-e1-9-billion-in-first-half-of-2024 

[10] https://www.transportenvironment.org/uploads/files/tax_gap_report_July_2023-1.pdf 

[11] https://gresea.be/Les-multinationales-vertes-demasquees